Kuchárom zo Spišského salaša sa nepodarilo uvariť rekordne veľký piroh

13.08.2006 Levoča

Spišské Podhradie 13. augusta (TASR) - Bezmála tisícku zvedavcov prilákalo dnes pod Spišský hrad na Spišský salaš varenie zemiakovo-bryndzového piroha.
Pokus o prekonanie rekordu skupine kuchárov zo salaša však nevyšiel. Ich dielo po uvarení meralo 140 cm, bolo teda kratšie o štyri centimetre ako rekordné z roku 2002.
Na jeho zhotovenie použili po dve kilá múky a bryndze, päť kíl zemiakov, pol litra vody, štyri vajcia, slaninu a smotanu. V surovom stave bol piroh dlhý 120 cm. Organizátor podujatia Jaroslav Štrublík zo Spišského salaša bol i napriek tomu spokojný s priebehom akcie. V prvom rade vyšlo počasie, pred týždňom v nedeľu 6. augusta v pôvodnom termíne ju zmaril vytrvalý dážď.
Dovedna pätnásť \"jedákov\" súťažilo aj o titul Majstra piroha pre toho, kto najrýchlejšie zje pravých 40 spišských bryndzových pirohov. Podarilo sa to Jozefovi Petruškovi zo Spišskej Novej Vsi.
Podujatie pripravil Štrublík spolu s Národným osvetovým centrom v rámci programu Dní tradičnej kultúry na Slovensku 2006. Návštevníci sa mohli oboznámiť aj s tradičnou výrobou ovčieho syra z družstva v Jablonove a ochutnať iné tradičné jedlá spišskej kuchyne, ako sú džadky či kuľaša.
 

Vyberte región